אנדומטריוזיס עמוקה

מה זה אנדומטריוזיס עמוקה?

אנדומטריוזיס עמוקה היא סוג מיוחד של אנדומטריוזיס, בו יש נגעי אנדומטריוזיס עמוקים שמערבים איברים שונים בגוף, בעיקר את אזור האגן. סוג אנדומטריוזיס זה קיבל את שמו בעקבות העומק אליו הנגעים מגיעים. בשונה מנגעי אנדומטריוזיס הנקראים נגעים שטחיים, במקרים של אנדומטריוזיס עמוקה הנגעים יהיו כאלו אשר חודרים לרקמה 5 מילימטר ומעלה מפני שטח הרקמה באגן.

במרבית המקרים של אנדומטריוזיס עמוקה נוצרים מוקדי רקמת אנדומטריוזיס אשר מערבים רקמות שונות באגן כגון מעי גס, רקטום, שחלות רצועות הרחם, אורטרים, שלפוחית ועוד. מוקדים אלו יוצרים גם הופעת הדבקויות רבות בין בין אותם איברים עקב התהליך הדלקתי האגני שנוצר מהנגעים עצמם.

אילו סוגים של אנדומטריוזיס עמוקה יש?

ישנם כמה סוגים של אנדומטריוזיס עמוקה, המסווגים לפי המיקומים שלהם בגוף המטופלת. סוגי האנדומטריוזיס העמוקה הנפוצים ביותר הם אנדומטריוזיס במערכת השתן, במערכת העיכול (רקטום), אנדומטריוזיס עם מעורבות מחיצה רקטווגינלית ובמערכת העצבית של האגן. ישנם מקרים מורכבים יותר בהם הפגיעה העמוקה יכולה להגיע לאזורים מרוחקים בגוף ואף למוח.

תוכלו למצוא פירוט מלא של כל סוגי האנדומטריוזיס העמוקה תחת הכותרת "אנדומטריוזיס עמוקה".

מהם התסמינים של אנדומטריוזיס עמוקה?

התסמינים משתנים בין אישה לאישה ובהתאם למיקום האנדומטריוזיס העמוקה ממנה היא סובלת. במרבית המקרים, הנגעים הללו גורמים לכאבי בטן, כאבים בזמן הווסת, כאבי אגן וכאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון. עם זאת, ישנם תסמינים שונים המשתנים בין סוגי המחלה העמוקה, הכוללים תסמינים של מערכת העיכול, כאבים ביציאות ושינויים באופי היציאות, כאבים במתן שתן והפרעה במתן שתן. הכאבים יכולים להופיע בחוזקות שונות. הכאב יכול להקרין למערכות קרובות כמו מערכת השתן ומערכת העיכול. במקרים של מעורבות עצבית ישנם גם כאבים בעלי אופי עצבי אשר יכול גם להקרין לרגל לפי מהלך העצב המעורב.

הטיפול באנדומטריויזס עמוקה

הטיפול בחולות אנדומטריוזיס עמוקה הוא טיפול אינדיבידואלי שמשתנה מחולה לחולה ובהתאם לסוג האנדומטריוזיס העמוקה ממנו היא סובלת. הטיפול מתחלק לטיפול ניתוחי אשר מטרתו להסיר את מוקדי האנדומטריוזיס תוך שימת דגש על המנעות מפגיעה באיבר המעורב. זאת על מנת להמנע מסיבוכים של הטיפול ושמירת תפקודם של האיברים המעורבים. בחלק מהמקרים ניתן לטפל במוקדים אלו ע״י טיפול תרופתי אשר מדכא את הפעילות ההורמונלית על הנגעים. שימוש בטיפול תרופתי יכול להפחית את הכאבים ללא צורך בניתוח. אולם טיפול תרופתי הינו זמני בד״כ, וזאת מכיוון שטיפול תרופתי איננו מעלים את הנגעים והפסקתו תגרום לחזרת הכאבים. המקרים בהם בוחרים לבצע ניתוח, אנו נבצע לפרוסקופיה, טיפול זעיר פולשני נוכל להוציא את הנגעים בצורה ממוקדת מבלי לפגוע בצורה משמעותית בתפקודו של האיבר.