אדנומיוזיס

מה זה אדנומיוזיס?

אדנומיוזיס הינו מצב רפואי בו יש מעורבות של רירית הרחם (האנדומטריום) בתוך שריר הרחם.

במצב תקין הרחם בנוי משלוש שכבות נפרדות:

  • השכבה הפנימית ביותר (זו שפונה לחלל הרחם) היא רירית הרחם.
  • השכבה האמצעית (שהיא גם הדומיננטית ביותר) היא שריר הרחם.
  • השכבה חיצונית היא מעין קרום דק המצפה את הרחם (נקראת פריטונאום).

באדנומיוזיס ניתן למצוא חדירה של רקמת רירית הרחם לתוך שריר הרחם, באופן שאיננו אמור לקרות.

נוכחות רירית הרחם בתוך איזור שריר הרחם, גורמת לאותם תסמינים כמו התסמינים המופיעים באנדומטריוזיס של האגן. כגון כאבים בזמן הווסת, כאבים בעת קיום יחסי מין, הפרעות פריון ועוד. לעיתים קרובות גורם האדנומיוזיס גם לדימום ווסתי מוגבר. אדנומיוזיס יכול להופיע כממצא יחיד או בלווית מוקדי אנדומטריוזיס באגן.

אבחון של אדנומיוזיס, כמו אבחון של אנדומטריוזיס, מבוסס על שיחה עם המטופלת, בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה נלוות. בדיקות ההדמיה החשובות ביותר במקרה זה הן אולטראסאונד של הרחם ו/או בדיקת MRI של הרחם.

טיפול באדנומיוזיס

בחירת הטיפול המתאים עבור אשה הסובלת מאדנומיוזיס תלוי בגיל האשה וברצון שלה להרות. הטיפולים מתחלקים לטיפולים תרופתיים ולטיפולים ניתוחיים.

הטיפול הניתוחי היחיד שיעיל בהפחתת כאבים וסימפטומים של אישה עם אדנומיוזיס, הוא כריתת רחם, וזה גם הטיפול היעיל ביותר למחלה. אולם הטיפול הזה איננו מתאים כמובן לאישה שעדיין רוצה ללדת, לשם כך יש גם טיפולים תרופתיים.

הטיפולים התרופתיים באדנומיוזיס, כמו באנדומטריוזיס של האגן, מתחלקים לטיפולים אנטי דלקתיים ונוגדי כאב ולטיפולים תרופתיים הורמונליים אשר מדכאים את הפעילות של רקמת האדנומיוזיס, באותו מנגנון כפי שקורה בעת הטיפול במוקדי האנדומטריוזיס. במקרים אלו מומלץ להשתמש בתכשירים הורמונאליים בנטילה ממושכת כגון גלולות למניעת הריון, תכשירי פרוגסטרון שונים או תרופות תואמות ל- GnRH.

כריתת רחם

אצל אישה הסובלת מאדנומיוזיס קשה, המצריך טיפול ניתוחי, מומלץ לשקול אפשרות של כריתת רחם, אם ורק אם, האישה סיימה את תוכניות הפריון שלה. במצב בו האישה לא מתכננת עוד להרות, או שהיא קרובה לגיל בו בדרך כלל הסיכוי להרות קטן משמעותית (אחרי גיל 45), כריתת רחם הינה הליך שיכול להביא מזור מלא לסבל אותו היא חווה.

הגישה המומלצת לכריתת רחם באדנומיוזיס היא בניתוח לפרוסקופי, בהליך קצר יחסית, עם זמני התאוששות קצרים ורמת סיכון נמוכה יחסית. השיפור בתסמיני המחלה לאחר כריתת רחם הינו משמעותי ביותר. עד כ- 95% מהנשים מדווחת על שיפור דרמטי בתסמינים.