כאבי אגן עלולים להופיע אצל נשים בגיל הפריון בשכיחות גבוהה, במרבית המקרים הם באים והולכים.
עם זאת, כאבי אגן הנמשכים על פני תקופה של שלושה חודשים ומעלה, באופן קבוע, מכונים כאבי אגן כרוניים.
הסיבות לכאבי אגן כרוניים הן רבות ומגוונות.
מה ההגדרה של כאבי אגן כרוניים?
כאבי אגן כרוניים הם כאבים באיזור תחתית הבטן, הגב או ריצפת האגן, הנמשכים מעל שלושה חודשים, ומורגשים באופן קבוע. ייתכן שהם מתגברים בזמנים מסויימים, למשל בזמן המחזור החודשי, בעת קיום יחסי מין וכדומה.
הסיבות העיקריות לכאבי אגן כרוניים
כאבי אגן כרונים יכולים לנבוע ממקור אחד או ממספר מקורות בו זמנית, הם יכולים להיגרם כתוצאה מפתולוגיות במערכת המין כמו גם במערכות אחרות. למשל פתולוגיות במערכת העיכול, בשלפוחית השתן, או במערכת העצבים. הם יכולים לנבוע מדלקת מקומית בשרירים ועוד.
מאמר זה יעסוק בסיבות האפשריות לכאבי אגן כרונים בתחום הגניקולוגיה.
אנדומטריוזיס – התפשטות של תאי רירית הרחם אל אזורים שמחוץ לרחם, בעיקר בחלל הבטן והאגן.
שרירנים (מיומות) – במרבית המקרים שרירנים אינם גורמים לתסמינים כלשהם. אבל אם הם מרובים, גדולים במיוחד או פוגעים בתפקוד איברים סמוכים – ייתכן שיגרמו לכאבים כרוניים באגן. סיבה נוספת להופעת כאב כרוני היא הווצרות דלקת מקומית בסביבת השרירן וכן דימומים מוגברים בעקבות רחם שרירני עלולים להתבטא גם בכאבים כרוניים.
אדנומיוזיס – אדנומיוזיס הנו מקרה פרטי של אנדומטריוזיס, בו רירית הרחם מתפתחת באופן לא תקין בתוך שריר הרחם, וגורמת להיווצרות דלקת מקומית וכאבים.
הידבקויות – הידבקויות מתרחשות ברקמות שונות בגוף על רקע תהליך ההחלמה של הרקמה. זה יכול לקרות לאחר ניתוח, לאחר דלקת בבטן או באגן, מאנדומטריוזיס, כתוצאה מטיפולי פריון, ועוד. ההידבקות עלולות לגרום לכאבי אגן כרוניים, לעצירות וקושי ביציאות, להפרעה במתן שתן ואפילו לחסימה של איברים, כגון חסימת מעיים.
צניחת רחם או צניחת נרתיק – לעיתים, בשל חולשה של השרירים והגידים התומכים את איברי האגן, מתרחשת צניחה של האיברים כלפי מטה. צניחת רחם או צניחה של הנרתיק עלולים לגרום, מעבר לתחושת הנפיחות, גם לכאבים כרוניים באגן.
דלקות אגן כרוניות – דלקת אגן כרונית יכולה להיגרם כתוצאה מזיהום חיידקי או מגירוי מקומי כלשהוא. הטיפול המומלץ הוא בדרך כלל טיפול אנטיביוטי.
כאבים ברצפת האגן – הופעת כאבים על רקע התכווצויות של שרירי רצפת האגן.
אבחון של כאבי אגן כרוניים
לא תמיד ניתן למצוא את הסיבה לכאבי האגן הכרוניים, ולא תמיד הסיבה היא בתחומי הטיפול של הגניקולוג. אישה שמתארת תסמינים של כאבי אגן כרוניים תיבדק באופן יסודי, כולל תישאול מקיף בנוגע למצבה הרפואי, ההיסטוריה המשפחתית שלה וכדומה.
לאחר התשאול תעבור האישה בדיקת אולטרה-סאונד ובדיקה גניקולוגית. לעיתים יהיה צורך גם בבדיקות הדמייה נוספות כגון MRI. בחלק מהנשים ימליץ הרופא על לפרוסקופיה אבחנתית כחלק מתהליך הבירור.
טיפול בכאבי אגן כרוניים
בהתאם לפתולוגיה שנמצאה בבירור יוחלט האם הטיפול יהיה תרופתי או ניתוחי.
טיפולים תרופתיים:
-
- כאשר מדובר בזיהום או בדלקת חיידקית שגורמת לכאבי האגן, הטיפול המומלץ הוא טיפול אנטיביוטי
-
- כאשר הפתולוגיה לא זוהתה אך נמצא קשר בין הכאב לבין המחזוריות ההורמונלית של האישה, כדאי לשקול דיכוי של ההפרשה ההורמונלית מהשחלה. ניתן לעשות זאת על ידי נטילה רציפה של גלולות נגד הריון, או על ידי זריקה המדכאת את הציר ההורמונלי. הדיכוי ההורמונאלי יכול להקל מאד את הכאבים וגם לאשר את היותם ממקור גניקולוגי.
-
- כאשר הכאבים הם על רקע עצבי ניתן להעזר בתרופות מתאימות כגון ליריקה, סימבלטה ודומייהם אשר משפיעים על העצבים עצמם.
-
- תכשירים נוגדי דיכאון יכולים להשפיע גם הם לטובה על כאבים כרוניים, במיוחד במקרה של כאבים על רקע תסמונת קדם ווסתית.
טיפולים ניתוחיים:
-
- כאשר לאחר בירור מקיף לא נמצא המקור לכאבים, לעיתים מומלץ לעבור לפרוסקופיה אבחנתית כשלב נוסף בתהליך הבירור.
-
- הטיפול הניתוחי מותאם לפתולוגיה שנמצאה. לדוגמה כריתת שרירן, הפרדת הדבקויות וכדומה.
-
- כריתת רחם הינה אופציה ניתוחית אחרונה במקרים של כאבי אגן כרוניים אשר מקורם באיזור הרחם. במקרים אלו נראה שיפור ניכר במצב האשה.