אבחון

שרירנים (מיומות) ברחם הינם גידולים שפירים המתפתחים בדרך כלל מתאי השריר החלק של הרחם. כ – 70% מהנשים בעלות רחם שרירני אינן סובלות מתסמינים כלל וכלל. במקרים שבהם השרירנים הם אסימפטומטיים, האבחון בדרך כלל נעשה במקרה, בבדיקת אולטרה-סאונד שיגרתית או בבדיקה גניקולוגית רגילה. במקרים סימפטומטיים, החשד לקיומו של רחם שרירני עולה מתוך התסמינים אותם מתארת המטופלת.

האיבחון נעשה על סמך שיחה עם המטופל, בדיקה גינקולוגית, בדיקת אולטרא-סאונד וגינאלי, ולעיתים גם בדיקות הדמיה נוספות.

שיחה עם המטופלת

החשד שמדובר בשרירנים ברחם מתעורר כאשר מטופלת מתארת דימום ווסתי מוגבר או דימומים בין הווסתות; תסמינים כמו לחץ, כאב או נפיחות בבטן התחתונה, או האגן וכן הפרעות בתפקוד מערכת השתן או מערכת העיכול. הקו הראשון של האיבחון הגניקולוגי הוא בדרך כלל שיחה עם המטופלת. במהלך השיחה המטופלת תתבקש לתאר את התסמינים מהם היא סובלת, את חומרת הכאב, את ההיסטוריה הגניקולוגית שלה, האם במשפחתה יש נשים שסובלות משרירנים או מבעיות גניקולוגיות אחרות, וכדומה.

בדיקה גניקולוגית

בדיקה גניקולוגית על ידי גניקולוג מנוסה, יכולה בדרך כלל לתת מושג מדוייק למדי בנוגע לקיומם של שרירנים, גודלם ומיקומם. הבדיקה הגניקולוגית כוללת בדיקה וגינאלית ולעיתים יש צורך לשלב בדיקה רקטלית. האבחון עלול להיות קשה יותר בנשים עם עודף משקל. הבדיקה הגניקולוגית מהווה בדיקה מקדימה לבדיקת אולטרא-סאונד וגינאלי.

בדיקת אולטרה סאונד וגינאלי

בדיקת האולטרה-סאונד הוגינאלי (או הבטני) מספקת אבחנה מדוייקת בנוגע לשרירנים. הבדיקה הוגינאלית מבוצעת על ידי החדרה של מתמר לתוך הנרתיק וקבלת תמונה על צג (אותו יכולה גם המטופלת לראות) המראה את הרחם ושאר האיברים באגן. התמונה המתקבלת תראה במרבית המקרים באופן ברור את קיומם של שרירנים, גם אם קטנים. בחלל הרחם, בתוך דופן הרחם ומחוצה לו.

בנשים עם שרירנים גדולים מאד מומלץ לבצע גם אולטרה סאונד בטן, בכדי לראות גם את השרירנים הגדולים היוצאים מהאגן ומגיעים עד לחלל הבטן. לעיתים בדיקת האולטרא סאונד לא מאפשרת לנו אבחון מדוייק מספיק של מעורבות רירית הרחם ויהיה צורך בבדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית על מנת לזהות השפעה של השרירן על רירית הרחם.

בדיקות הדמייה נלוות (MRI)

בדיקת MRI בהמשך להדמיית אולטרה סאונד כחלק מתהליך האיבחון של שרירנים היא נדירה, והיא נדרשת במקרים שבהם בדיקת האולטרה סאונד לא הניבה תוצאות ברורות דין. לדוגמה אצל נשים מבוגרות עם חשד לשינוי ממאיר בשרירן. לעיתים יהיה צורך בבדיקת MRI לפני ניתוח או על מנת להבדיל בין שרירן לרקמת אדנומיוזיס אשר עלולות להראות דומה בבדיקת אולטרא-סאונד. נציין כי בדיקת MRI היא יקרה, מסורבלת, עם זמן המתנה ארוך ותועלת חלקית בלבד, ולכן השימוש בה כאמצעי לאבחון שרירנים אינו שכיח.

הדמייה של מערכת השתן

הדמייה של מערכת השתן חשובה במקרים בהם ישנם שרירנים גדולים מאד העלולים להפעיל לחץ על צינורות השתן (האורטרים) ולגרום לחסימה שלהם.